+31 6 24 94 39 96 - tevens WhatsApp
Premdani Ayurveda Clinic

Borstkanker, depressiviteit en elektrohypersensitiviteit (EHS)

Halverwege 2020 werd ik gediagnostiseerd met borstkanker die na de amputatie uitgezaaid bleek te zijn. Tevens had ik ernstige last van elektrohypersensitiviteit (EHS) – een door de WHO organisatie erkende aandoening maar dusdanig onbekend dat er in het reguliere veld vrijwel geen oplossingen voor zijn. Het hield voor mij in praktijk in dat ik bijvoorbeeld niet dichter dan een meter bij een mobiele telefoon kon zijn zonder intense pijn te ervaren. Dat is natuurlijk ontiegelijk onpraktisch maar in deze maatschappij ook gekmakend – in een tram zitten was niet te doen. Mijn leven werd steeds kleiner. De EHS deed juist intens zeer in de gebieden waar ik later kanker bleek te hebben.

In de daaraan voorafgaande 3 jaren was ik ernstig overwerkt, zwaar depressief, heb ik traumatiserende ervaringen opgedaan en ben mede daardoor in een psychose geraakt, werd suïcidaal, de overgang deed z’n intrede en mijn eetstoornis speelde op. De diagnose van uitgezaaide kanker in combinatie met de EHS, depressie en de psychosedruk die ik dag en nacht ervoer maakte dat ik na de amputatie niet kon kiezen voor de geadviseerde bestraling. Dat was voor mij op dat moment te zwaar. Na een duistere nacht besloot ik alles op alles te zetten om het roer om te gooien en mezelf kwaliteit van leven te geven.

In het alternatieve gebied zijn er dan meerdere opties maar die mij bekend waren zijn de orthomoleculaire weg of het Moerman dieet – een gedegen dieet dat veel mensen naar een betere gezondheid heeft geleid. Dan is er ook Ayurveda, een 5000 jaar oude geneeswijze die niet alleen de werkzaamheid van een stof bekijkt maar ook rekening houdt met hoe je lichaam er mee omgaat. Volgens veel mensen is rauwkost eten goed, maar als je het niet kunt verteren put je je lijf alleen maar uit. Dat is waar Ayurveda rekening mee houdt. En haha, mijn idee van Ayurveda was dat ik de hele dag lekkere curry mocht eten dus tja… graag! Niet onbelangrijk voor mij: in de Ayurveda mag je wel zout, en in een Moerman dieet vrijwel niet.

Tijdens mijn eerste afspraak met dhr Premdani kreeg ik enkele kruidenpillen en –poeders en heb ik een darmspoeling ondergaan. Die behandeling is een beetje typisch de eerste keer maar wat voor mij het meest verbazingwekkende was: de zwaarte van de depressie verdween. Ze zeggen wel dat depressie in de darmen zit maar ik dacht altijd: ‘ik eet mijn vezeltjes dus bij mij is het wat anders’. Dat was niet waar. Wat 3 jaar lang 2 wekelijkse gesprekken met een psycholoog niet teweeg kon brengen gebeurde daar in 1 uur; mijn depressie werd minder.

Ondertussen ben ik 4 maanden verder, de psychosedruk is vrijwel weg. De depressie, de duisternis die ik bij me droeg verdween, ik voel me weer levend, ik ben actief, heb hobbies opgepakt en nieuwe vrienden gemaakt. Ik combineer een Ayrvedisch dieet met intermittent fasting. Ik eet elke dag (tussen 11 en 18:00 uur) heerlijk en zoveel als ik wil van voedsel dat bij mijn ‘dosha’ past, dus mijn lijf en mijn geest voedt, en in de tussentijd ben ik toch 15 kilo afgevallen, zonder moeite. Ik heb steeds meer inzicht in mijn eetverslaving, mijn huid ziet er beter uit, ik slaap beter, ben beter in contact met mezelf en de mensen om me heen, maak automatisch gezondere keuzes omdat het gezonde pad nu zoveel duidelijker is. Mijn weerstand is immens verhoogd en mijn uithoudingsvermogen ook.

Er is in deze afgelopen tijd veel aandacht besteed aan het verbeteren van mijn vertering van voedingsmiddelen. Hierdoor neem ik blijkbaar mineralen en vitamines beter op en langzamerhand worden ook de EHS symptomen minder – wat het leven in een drukke stad een stuk dragelijker maakt.

Dus ja, hoe de toekomst ook uitpakt, ik ben blij met en dankbaar voor het pad waar dhr. Premdani mij heeft opgezet en de darmspoelingen die ik heb ontvangen van mevr. Beena Premdani.

Martine

WhatsApp chat