+31 6 24 94 39 96 - tevens WhatsApp
Premdani Ayurveda Clinic

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Onze dochter is begin dit jaar 20 geworden. Zo’n 5 jaar geleden kreeg zij de ziekte van Pfeiffer. Deze kan lang aanhouden, maar bij haar ging het niet over, tenminste de verschijnselen niet. Volgens de diverse bloedtesten zou zij er geen last meer van moeten hebben, maar na een half jaar sukkelen werden de klachten steeds erger en kreeg zij er meer klachten bij. Spierkrampen zonder enige aanleiding, hoofdpijn, buikpijn, duizelig, misselijk, concentratieproblemen, gevoelig voor te veel licht, te veel lawaai enzovoorts. Maar vooral bijna altijd moe, zelfs na nachten van 12-14 uur.

Ongeveer na een jaar of anderhalf kreeg ze de diagnose CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) en werd ze doorverwezen naar het kenniscentrum voor Chronische vermoeidheid in Nijmegen, waar zij een traject inging met een vorm van cognitieve therapie. Dit gaf toen wel enigszins verbetering, maar nadat zij daar “als genezen” werd ontslagen, voelde zij zich niet echt zo en heeft zij nog tot januari van dit jaar veel last gehad van vermoeidheid. Zij draaide al die tijd maar op zo’n 50% van haar kunnen en heeft haar Atheneum moeten afbreken. Ze is toen naar de HAVO gegaan waarvan zij de laatste 2 jaar telkens half mocht doen, dus in 4 jaar waardoor zij nu toch haar diploma heeft.

Ondertussen hebben we het internet afgestruind naar alle mogelijkheden, waarbij we stuitten op verhalen over woekeringen van de Candida schimmel, die de oorzaak kunnen zijn van CVS, maar die tot de natuurlijke darmflora behoren en dat het dus lastig is aan te tonen. Je zou het kunnen aantonen met een Levend Bloed Analyse test. Helaas wordt deze methode door de reguliere geneeskunde niet erkend en moesten we op zoek. Via het internet kwamen we bij de Ayurvedische kliniek van Etienne Premdani terecht. En ja hoor, de woekeringen van de Candida schimmel waren overduidelijk te zien in de Levend Bloed Analyse test en Etienne stelde aansluitend een Ayurvedische behandeling hiervan voor.

En hier begint haar leven weer (en dat van ons als ouders). Na zo’n 3 weken een streng voedingsadvies gevolgd te hebben in combinatie met reinigende kruiden, hoge darmspoelingen volgens Ayurveda en supplementen ging zij op wintersport en kon nagenoeg weer voor 100% meedoen. Inmiddels is zij 8 maanden verder en voelt zich nog steeds goed. Ja, zij heeft nog wel eens buikpijn of hoofdpijn en ze is ook nog wel eens moe, maar dan gaat het weer over. Een week geleden is zij nog wezen klimmen en klauteren in Oostenrijk. Het voedingsadvies is goed op te volgen en zij heeft er haar leven mee terug. Dank je wel Etienne en dankjewel Ayurveda!

WhatsApp chat