0570 56 46 36

Wat is Ayurveda?

Het eenvoudige antwoord is dat Ayurveda de 5000 jaar oude traditionele wetenschap is die is ontworpen om het lichaam weer in balans te brengen om zichzelf te genezen van kwalen – dat is op zich verbazingwekkend – maar daarnaast is Ayurveda zoveel meer …

Ayurveda is een Vedische wetenschap. Een andere Vedische wetenschap, die vaak de zusterwetenschap van de Ayurveda wordt genoemd, is yoga. Alle Vedische wetenschappen zijn in de eerste plaats leringen voor de ontwikkeling van volledig menselijk fysiek, mentaal en spiritueel potentieel.

Ayurveda’s kennisbasis werd vastgelegd in een grote hoeveelheid Sanskriet-literatuur die zijn oorsprong vond in India, in de Veda’s. De Veda’s worden beschouwd als de oudste geschriften waarin, vaak in metaforen, oude principes, gebruiken en spiritualiteit worden beschreven.

Je hebt misschien gehoord van de Vedische krijgers zoals Ram, Lakshman, Arjuna, Krishna. Deze krijgers vertegenwoordigen wezens die hun volledige spirituele potentieel hebben bereikt, en superieure fysieke vermogens en onbevreesdheid hebben bereikt door mentale en emotionele vrijheid.

Wat is Ayurveda? | Ayurvedische lichaamstypes

Volgens Ayurveda wordt de individuele aard van de mens weerspiegeld in zijn lichaamstype, ofwel dosha. De dosha’s weerspiegelen drie belangrijke principes van de natuur, vata (lucht), pitta (vuur) en kapha (aarde-water). Elke persoon is een unieke combinatie van deze 3 principes of dosha’s, in verschillende verhoudingen. Iemands dosha bepaalt o.a. hoe en wanneer iemand eet, wanneer iemand slaapt en zelfs waar iemand het liefste woont.

Voor de 3 verschillende lichaamstypes, oftewel voor elke dosha, bestaan in Ayurveda verschillende protocollen voor Ayurvedische kruiden, levensstijl, voeding, lichaamsbeweging en spijsvertering.

Door je bewust te zijn van je dosha kun je Ayurvedische protocollen identificeren waardoor je je innerlijke aard in overeenstemming kunt brengen met de grotere cycli van de natuur, zoals de dagelijkse ritmes en seizoenscycli. Die protocollen brengen je dichter bij jezelf zodat je je ware potentieel kunt bereiken en stralender en vreugdevoller kunt zijn.

Wat is Ayurveda? | Preventie is Koning

In de Ayurvedische geneeskunde begint optimale gezondheid en zelfs iemands spirituele groei met preventie. Preventie is gebaseerd op een evenwichtige levensstijl die in harmonie is met de kringlopen van de natuur.

Volgens Ayurveda moeten alle levende wezens, of ze nu mens, plant of dier zijn, in harmonie met de natuur leven om te kunnen overleven. Ayurveda spreekt over dagelijkse en seizoensgebonden routines die maximale gezondheid, mentale helderheid en een lang leven garanderen.Vogels vliegen bijvoorbeeld in de winter naar het zuiden. Alleen zo kunnen ze overleven. In de herfst worden de bladeren rood en vallen ze van de bomen. Het is een natuurwet.

Wij zijn eigenlijk vergeten dat we ons moeten aanpassen aan de veranderingen die plaatsvinden als de seizoenen wisselen. We realiseren ons niet dat, net als bij de vogels, onze overleving ervan afhangt, en dat het eenvoudigweg aantrekken of uittrekken van een trui en het eten van hetzelfde voedsel 365 dagen per jaar niet in overeenstemming is met het oorspronkelijke menselijke ontwerp. Door bijvoorbeeld op te staan bij zonsopkomst, seizoensgebonden voedsel te eten en bij activiteiten rekening te houden met het natuurlijke ritme van de dag, kunnen we op een eenvoudige manier in harmonie blijven met de natuur.

Wat is Ayurveda? | Het Ayurvedische dieet

Volgens Ayurveda zijn er drie belangrijke richtlijnen als het gaat om eten. Ze richten zich op HOE, WANNEER en WAT u eet.

In het westen zijn we geobsedeerd over wat we moeten eten, verschillen we van mening over wat “het beste” dieet is, terwijl we de waarde van hoe we eten en wanneer totaal negeren. We eten over het algemeen heel gehaast, tussen de bedrijven door of ‘s avonds laat, of de hele dag door. Veel mensen eten het hele jaar door hetzelfde voedsel.

We hebben het eten erg gecompliceerd gemaakt. Er zijn inmiddels meer moderne theorieën over eten dan er dagen in een maand zijn. Hoewel dieren hun voedingsbehoeften vrij goed in balans lijken te houden zonder de technische kennis van vetten, eiwitten en koolhydraten, tellen wij onophoudelijk calorieën en meten we grammen vet.

In de Ayurveda blijven de regels constant: als de seizoenen veranderen en verschillende soorten voedsel worden geoogst, veranderen we het voedsel dat we eten

Tijdens de winter, bijvoorbeeld, eten eekhoorns noten als een goede bron van eiwitten en vet. Dit is een perfect voedsel om het koude en droge weer in de wintermaanden (vata-seizoen) te bestrijden. Granen, die in de herfst worden geoogst en in de winter worden gekookt, zijn ook een perfect wintervoer. Gekookte granen bieden een warme, zware voedingsbasis die ons helpt ons aan te passen aan de koude winter.

Kom lente, na het eten van zware noten en granen tijdens de lange, koude, sedentaire winter, biedt de natuur ons opnieuw het perfecte voedsel. Lichte, groene groenten en bessen zijn het eerste voedsel dat in de lente wordt geoogst (kapha-seizoen) en zijn het natuurlijke tegengif voor het allergieseizoen.

Naarmate de dagen warmer worden in juli en augustus, zorgt de natuur voor verkoeling van fruit en groenten, zoals watermeloen en paprika, om de hitte van de zomer in evenwicht te houden (pitta-seizoen).

Wat is Ayurveda? | Ayurvedische oefening

In Ayurveda gaat oefening niet alleen over afvallen, races winnen en gezond blijven. Oefening biedt een soort fysieke stress die kan worden gebruikt om ons te leren omgaan met allerlei soorten stress (mentaal, emotioneel en sociaal) met een intern gevoel van kalmte.

Na het leren van de nasale ademhaling, vertelde een atleet me dat ze al sinds haar kindertijd niet zoveel plezier had in beweging. Ik heb deze techniek gebruikt met atleten van wereldklassemet de ouder wordende bevolking die veilige en aangename oefeningen wil, en als een therapie voor mensen die moeite hebben met het omgaan met stress.

Gewoon diep door je neus ademen terwijl je 20 minuten hard loopt, kan je leren omgaan met stressvolle situaties. (Hier is een tip: als je snel loopt, als je door je mond moet ademen, loop je te snel!)

80% van alle ziekten die verband houden met stress, is een integraal onderdeel van Ayurveda om te leren hoe je een ervaring van kalmte in dynamische activiteit kunt opnemen. Het vermogen om precies te weten hoeveel oefenen goed voor je is en hoeveel schadelijk is wordt meer automatisch als je leert te luisteren naar je lichaam.

Nasale ademhaling tijdens inspanning biedt tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een natuurlijke ervaring van kalmte die we nodig hebben voor zelfgenezing en groei.

Wat is Ayurveda? | Ayurvedische genezing

“Zoals van binnen, zo zonder.” Ayurveda gelooft dat genezing van binnenuit begint. Het idee om een ​​kruid te geven dat je kalmeert vanwege slapeloosheid, of een laxans om constipatie te verlichten, is in strijd met de Ayurvedische filosofie.

Wanneer volledig uitgebalanceerd, leef een levensstijl in harmonie met de natuur en het type, het stilzetten van de geest met technieken zoals yoga, ademhaling en meditatie samen met de juiste voeding, lichaamsbeweging en kruidenondersteuning, indien nodig, kan men het stadium bepalen voor optimale gezondheid en emotionele groei.

Ayurveda schrijft 80% van alle ziekten toe aan onevenwichtigheden in het spijsverteringsstelsel en daarom wordt er veel aandacht besteed aan het onderhoud ervan.

In Ayurveda, omdat het spijsverteringssysteem ook ons ​​ontgiftingssysteem is, breekt de afbraak af, evenals het vermogen om te ontgiften.

Vijfduizend jaar geleden, in een niet-toxische wereld, vonden Ayurvedische experts het belangrijk om, zelfs toen, een van de meest geavanceerde ontgiftingsprogramma’s ter wereld te ontwerpen, Panchakarma genaamd. Tegenwoordig, met spijsvertering-compromitterende stress en milieu-toxiciteit op een historisch hoog niveau, is het resetten van de spijsvertering en regelmatige ontgifting belangrijker dan ooit.

Wat is Ayurveda? | De essentie van Ayurveda

Het is tegenwoordig uniek om een ​​systeem van medicijnen te vinden dat meer dan 5000 jaar oud is en nog altijd een van de grootste ter wereld is.

Misschien is de reden voor de ongeëvenaarde levensduur van Ayurveda de basis in waarheid.

Wat is Ayurveda voor jou?

WhatsApp chat